Karakterbomen

Karakterbomen zijn bomen en heesters die gekweekt, gesnoeid of vrijuit groeien. De groeiwijze zoals die genetisch voor de soort bepaald is, is veelal vertakt vanaf de grond. Onder invloed van wind en ontwikkelt de stam zich vaak niet recht, er ontstaan soms kromme en gedraaide stammen. 

Asymmetrisch

Karakterbomen hebben veelal meerdere stammen. Kenmerkend is de bijna nooit symmetrische habitus. Bijna alle boomsoorten kunnen zich tot prachtige, karakteristieke  bomen ontwikkelen. Vooral onder de treurvormen zijn veel prachtige solitaire planten te vinden.

Beleving

Bij de inrichting van Arboretum Westeresch kozen we voor de vrije en natuurlijke vormen van diverse bomen en heesters. Echter niet alle aanwezige bomen en heesters kunnen karakterplanten zijn. Dit zou zorgen voor een onrustige beleving. Veel heesters, coniferen en andere planten hebben geen karakteristieke groeivorm maar worden toegepast voor vakvulling, bloei en eventueel herfstkleur.

Uitstraling

Karakterbomen geven door hun natuurlijke vorm de plantencollectie in het Arboretum  extra uitstraling. Karakterbomen vervullen een belangrijke functie in het geheel. Ze geven de bezoeker het gevoel van een echte bomentuin, een Arboretum zoals een Arboretum bedoeld is.

Soorten

In Arboretum Westeresch zijn onder meer prachtige exemplaren te vinden van onder meer de Parrotia persica, Nyssa sylvatica, Styrax obassia, Cercidiphyllum pendulum en verschillende Acers. Een compleet overzicht van onze soorten vindt u in onze sortimentslijst.